petak, 17. srpnja 2009.

Da li krenuti u samostalnu izradu?

Nedavno smo naveli da postoje dvije opcije izrade stranice, samostalna i profesionalna, a sada je vrijeme da se pozabavimo mogućnošću samostalne izrade.
Dakle: Da li krenuti u samostalnu izradu? Da, naravno! Ali tu je uvijek jedan "Ali..." koji sve zakomplicira. Tako možete krenuti u samostalni pothvat izrade stranice, ali morate biti svjesni da osim manjeg financijskog troška to i ne nosi sa sobom neke prednosti. Naravno, ako već imate nekog iskustva s internetom ne morate se bojati ničega, ali ako vam pojmovi kao što su CMS, HTML, CSS, PHP ili ASP zvuče kao da vam govore Marsovci, tada se bolje nemojte niti upuštati u ovu djelatnost. Ukoliko imate volje za učenjem i dovoljno vremena možete se slobodno baciti na posao, jer zaista se ne radi o nuklearnoj fizici. Za početak vam trebaju domena i hosting koje možete dobiti po jeftinoj cijeni. Tada je odluka o sljedećem potezu na vama. Možete si instalirati neki od besplatnih CMS sustava poput Wordpressa, Drupala ili Joomle, nakon čega morate samo izabrati dizajn i unesti svoj sadržaj, ili možete krenuti u istraživanje ostalih gore navedenih kratica i sami pomoću HTML-a izraditi svoju stranicu, a ako je malo kompliciranija i naučiti PHP ili ASP. U svakom slučaju nakon nekog vremena i malo znojenja za stolom imati ćete svoju web stranicu.
Za kraj ipak jedna preporuka. Ako nemate previše vremena za gubljenje i posao vam ovisi o web stranici, ipak se možda bolje odlučiti za profesionalce koji će vam isporučiti vrhunski proizvod.

1 komentar: