utorak, 25. kolovoza 2009.

Elementi kvalitetnog dizajna

Ono što se dogodilo nakon strelovitog napretka u kompjuterskoj tehnologiji i internet poslovanju jest da je nakon nekog vremena svatko s kompjuterom i par skinutih programa smatrao kako je rođen da bude web dizajner. E pa možete koristiti Picassov kist, ali nećete nikada biti Picasso! Web dizajn nije igrica, već je za njega potrebno i neko obrazovanje.
Svaki dizajn mora sadržavati neke temeljne komponente, nešto kao cigle na kojima će biti izgrađeno sve drugo. Prvo su tu linije, granice između dijelova vašeg sajta koje će pomoći posjetitelju da bez puno smetnje prelazi s jednog dijela na drugi. One zajedno s bojama i oblicima moraju "usmjeravati" posjetitelja tamo gdje ga želite, s onog manje bitnog na ono više bitno. Oblici koje koristite na stranici također igraju važnu ulogu. Oni su u većini slučajeva pravokutni ili kvadratni, ali ne postoji nikakvo pravilo koje izričito kaže da moraju biti takvi. Krugovi mogu biti izrazito korisni ako želite nešto naglasiti, a možete i koristiti druge nepravilne oblike pomoću raznih slika da stvorite određeni umjetnički dojam, npr. dojam valova ili slično. Boje su nešto kompliciranije pitanje. Tu postoje dvije "škole" dizajna. Jedna kaže da je boja osnova svega i da se prije svega valja koncentrirati na stvaranje palete boja kojima će se koristiti, a druga kaže da boje treba stavljati tek na kraju kada su osnovni elementi dizajna određeni. U svakom slučaju boje se koriste kako bi se pojačao određen dojam na stranici, ovisno o čemu se radi, pa se neke boje koriste kako bi se stvorio veseliji dojam, a druge kako bi se stvorio tmurniji.
Uglavnom, čitav smisao dizajniranja stranice jest da se čitatelja uvjeri da je to na stranici ono što traži, to jest da mu se indirektno kaže: "Pročitaj ovo!" Ovo zvuči malo pojednostavljeno, ali činjenica je da neki dizajni izgledaju kao da su ih sastavljali odvjetnici, a ne umjetnici, dok je web dizajn ipak umjetnost, možda komercijalna do srži, ali ipak umjetnost.

Nema komentara:

Objavi komentar