nedjelja, 7. ožujka 2010.

Zašto svakom poslu treba internet stranica?

Živimo u 21. stoljeću i pravila igre su se promjenila. Nekada se promocija tvrtki svodila na nekoliko osnovnih medija, pa su tako dostupne bile reklame na radiju, TV reklame, novinski oglasi i plakati. U takvom okruženju bilo je izrazito teško ispromovirati mali obiteljski posao jer su cijene i uvjete na tržištu kontrolirali "veliki igrači" s velikim financijskim kapacitetom. A onda je došao internet... I sve se promjenilo!

Danas imamo jedan sasvim novi medij koji omogućava svima jednake uvjete na tržištu. Jedino po čemu se jaki mogu izdignuti je znanje. Naravno, novac je i dalje u igri jer postoje mnogi plaćeni oglasi na webu, počevši od svima poznatih Google oglasa, pa sve do svakojakih bannera. Ipak, jedno je zajedničko svima koji se žele probiti na internetu, a to je potreba za kvalitetnom web stranicom. I tu dolazi do izražaja znanje! Izrada web stranica je za neke poput nekakve igre, ali takvi prije ili kasnije shvate pogrešku koju su počinili i odluče se za malo ozbiljniji pristup.

Naime, svi mogući plaćeni oglasi ovog svijeta ne vrijede ni lipe ako stranica na koju dolaze gosti izgleda neozbiljno. Nadalje, ukoliko se određena mala tvrtka odluči za kvalitetan web studio sa znanjem malo širim od osnovne izrade internet stranica, tada je moguće i plaćeno oglašavanje na webu svesti na najmanji mogući minimum. Za to je potrebna kombinacija kvalitetnog programiranja, prilagodljivog dizajna i, najvažnije od svega, optimizacije za tražilice, poznatije i kao SEO (Search Engine Optimization). Tada se stranica "prirodnim" putem diže u rezultatima za izabrane pojmove, a razni banneri postaju stvar prošlosti. Ovako se čak i najmanje tvrtke mogu uključiti u tržište i poremetiti račune velikim korporacijama. Možda sada zvuči malo nategnuto, ali zaista se događa, i to sve više svakim danom, pogotovo na turističkom tržištu, gdje brojni mali iznajmljivači jednostavno "preskaču" velike turističke agencije i "otimaju" im dio prihoda.

Ukratko, izrada web stranica više nije nikakav luksuz, već nužnost. Danas je bez prisutnosti na "mreži svih mreža" jednostavno nemoguće opstati, a ako se uzme u obzir izrazito pristupačna cijena po kojoj se može dobiti stranica, ne naručiti njezinu izradu može se smatrati velikim poslovnim promašajem.

1 komentar:

  1. ona postajevruća tema za raspravu , izrada web stranica ne daje kredit , ako zaslužuje nadahnuća za mnoge svjetove poznatih slikara . To jenesretna posljedica naše civilizacije povijesti izrada web stranica rijetko daje racionalno razmatranje tih politički nastrojenih pojedinaca koji žive u prošlosti , koji su tek privikavaju na svom discombobulating prirode . U svjetlu toga ću razbiti pitanja kako bi se dati svakom od njih misli da su u potpunosti zaslužili .

    OdgovoriIzbriši